Афти в устата - причини, симптоми и лечение

visibility2014 Views comment0 comments list в: Устна хигиена

Афтите (язви) в устата са малки, плитки язви, които се образуват върху вътрешната страна на устните и бузите, езика, небцето и венците. Когато проблемът се наблюдава често, говорим за състоянието афтоза. Обикновено имат кръгла или овална форма и изглеждат надигнати и подути. Язвите в устата могат да бъдат червени, бели, жълти или сиви на цвят.

Медицината нарича това възпаление на лигавицата на устата с термина "стоматит". Счита се, че стоматитът засяга средно 17% от населението. Първата поява на афти е характерна за периода на детството. Децата между 2 и 9 години са най- засегнатата възрастова група.

Симптоми: Най-типично при афтоза е появата на неприятната, пареща болка, която се засилва при хранене, прием на топли,кисели храни и напитки, както и говорене. Болката обикновено продължава от 2 до 5 дни. Въпреки това, лечението на афтите може да отнеме от 1 до 3 седмици.

Причините за афтозен стоматит все още не са добре установени. Важно е все пак да се отбележи, че заболяването не е заразно. Все пак, следните фактори, включително наследствеността, се считат за предразполагащи:

 • Недобре поставени протези и дентална хирургия

 • Неправилно използване на четката за зъби

 • Физическа умора и стрес

 • Алергии или хранителна непоносимост (яйца, ядки, сирене, силно кисели храни и консерванти, като бензоена киселина и цинамалдехид)

 • Дефицит на витамин В12, цинк, фолиева киселина или желязо

 • Прекратяване на тютюнопушенето

 • Инфекция с Helicobacter Pylori – бактерията, за която се счита, че причинява язва на стомаха

 • Някои лекарства, като противовъзпалителни средства, бета-блокери и алендронат

 • Хормонални промени и хормонално лечение

 

Афтите в устата обикновено изчезват сами в рамките на няколко дни, но ако ви притесняват и създават дискомфорт, може да приложите следните методи за справяне:

 1. Използвайте паста за зъби с цинков хлорид и вода за уста с хлорхексидин 0,2% или 0,12%. Това няма да спре раничките в устата от това да се образуват отново, но може да помогне да се ускори облекчението и да се предотврати инфекцията.

 2. Използвайте мека четка за зъби. Прекомерното натискане при миене на зъбите може да доведе до възпаление и поява на афти.

 3. Не приемайте храна, която е кислела, пикантна, солена или гореща, докато лекувате афтите.

 4. Ако откриете, че имате афти, избягвайте, храни, които дразнят.

Повечето афти в устата са безобидни, но ако състоянието не се подобрява в рамките на 7 дни, следва да се предприеме консултация със специалист.  

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ:

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени преди да бъдат публикувани
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота January February March April May June July August September October November December