Почистване на зъбите с конец – ключът към доброто орално здраве

visibility775 Views comment0 comments list в: Устна хигиена

Всеки зъболекар би препоръчал употребата на зъбен конец и има защо.

Употребата на зъбен конец е лесен и бърз начин да отстраните всички остатъци от храна, полепнали по зъбите, заседнали в междузъбните пространства или скрили се под венеца. Почистването с конец е необходимо да се извършва редовно, тъй като четката не може да достигне до междузъбното пространство.

Ако те не бъдат почиствани редовно и ефективно, това подпомага образуването на кариеси,  зъбна плака, както и кървенето на венците. В резултат на това се оказваме с лош дъх, жълти и развалени зъби, подути венци.

 

Колко често и как да използваме конец за зъби?
Някои хора имат по-тясно междузъбно пространство (по-гъсто подредени зъби) и това налага почистване след всяко хранене. Други, при които не се задържа толкова много храна в междузъбните пространства, могат да ползват конци за зъби само веднъж на ден.
Т
ова препоръчват и от Американската стоматологична асоциация – достатъчно е да почиствате зъбите си с конец веднъж на ден. Този навик спомага за премахването на плака, още повече че денталният конец успява да проникване в пространствата между зъбите, до които четката за зъби не може да достигне. Денталният конец може да предотврати заболяване на венците, но и кариес.

За да сте сигурни за вашия конкретен случай, е добре да се консултирате със своя зъболекар. Той ще ви покаже и как точно да държите конците по време на процедурата по почистване. Методът не е никак сложен, но ако все пак се нуждаете от повече напътствия, винаги можете да опресните техниката си, като потърсите още видеа в интернет, където други специалисти показват как се ползва конец за зъби. Ако се затруднявате в захвата има и т.нар. държачи за конец, които правят много лесно и контролирано ползването му.

Начин: Когато извършвате почистването, е важно да действате бавно и внимателно. Започвайте от горните зъбите в посока от ляво надясно. Следвайте посоката и при втората редица зъби. Първоначално ще сте неуверени в движенията си и ще ви отнеме повече време, но скоро тази процедура ще стане ваша рутина и едва ли ще ви отнема по повече от 4-5 минути.

Използване на конец/флосер от деца? Има подходящи флосери за деца, които са проектирани така, че те сами да могат да почистват между зъбите си, цветни и забавни. Конецът трябва да се използва под контрола на родителя. Почиставнето е добре да се случва вечер след измиване на зъбите.

Видове конци за зъби.
Има няколко вида зъбни конци, които можете да използвате: восъчна или тефлонова нишка или такава, която има различни аромати (ментов най-често), за да направите този момент възможно най-приятен. Някои видове зъбни конци са по-тесни, докато други са по-широки. Има и конци под формата на флосери, които някои хора предпочитат, те имат определено поле на захват и са също толкова ефективни. Преди да си закупите, можете също да се посъветвате със зъболекаря си.

Най-добре е да почистите зъбите си с конец след миене на зъбите. Не забравяйте да почистите пространството между всички зъби. След процедурата не забравяйте да изплакнете добре устата си, за да премахнете всички остатъци от храна.

В заключение:

Почистването на зъбите с конец трябва да е част от ежедневния ритуал за устна хигиена, заедно с миенето на зъбите, поне веднъж на ден. Така ще имате здрави зъби, без кариеци и завидна усмивка. Освен това конецът може да намали броя на микроорганизмите в устата. Редовното почистване на зъбите с конец, наред с другите правилни грижи за устната кухина, са сред най-добрите средства за предпазване и от парадонтит.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ:

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени преди да бъдат публикувани
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота January February March April May June July August September October November December