Устната хигиена при грип и настинка

visibility762 Views comment0 comments list в: Устна хигиена

Грипът е често срещано заболяване не само през зимата, но и през останалите сезони с различни клинични проявления.

Устната хигиена при настинка е изключително важна и има няколко особености, с които е добре да се съобразим.

Устната кухина може да е място, където се развиват много вируси и инфекции. Дали става въпрос за грипен, херпесен или коронависрус, поддържането на правилна устна хигиена благоприятства по-бързото оздравяване.

Когато сте настинали, следвайте тези съвети и особености при ежедневната грижа за оралната хигиена:

  1. Мийте редовно зъбите си – това е първо и елементарно, но е важно да се прави поне два пъти дневно – сутрин и вечер. А четкането да е по-продължително от обичайното – и на горна, и на долна челюст.

  2. Използвайте четка за език – по езика се натрупват и задържат много микроби, което е и причина за побеляването му и „облагането му“.

  3. Дезинфекцирайте четката за зъби след всяко миене – накисвайте я ежедневно в антибактериален разтвор, защото само изплакването с вода не е достатъчно. Друг вариант е по време на грипа да ползвате 2 четки – една сутрин и една вечер, за да може да изсъхват добре след всяко миене. След като оздравеете, най-добре сменете четката си за зъби.

  4. Водата за уста е много препоръчителна по време на този период – за деца над 6г.и възрастни след всяко измиване с четка, изплаквайте устната кухина с вода за уста – ежедневна или антибактериална.
  5. Консумирайте по-твърди храни/плодове, които стимулират слюноотделянето, като ябълки, краставици. Те почистват зъбите по естествен начин, масажират венеца, а допълнителното количество слюнка, което предизвикват е защитен щит срещу бактериите.

  6. Приемайте витамин C и топли напитки, НО... умерено с напитките. Когато сме болни сме свикнали да пием чай с мед и лимон често. Ако имате чувствителни венци, по време на настинката не приемайте много често прекалено сладки, горещи или кисели напитки.

  7. Прилагайте пълна грижа за устната хигиена, което включва – четка и паста за зъби, вода за уста, конец за зъби или междузъбна четка.

Надяваме се да ви помоглем в насоките за по-добра устна хигиена по време на сезонен вирус, което да доведе и до по-бързо оздравяване, нали?! :)
СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ:

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени преди да бъдат публикувани
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота January February March April May June July August September October November December