Предимствата на ултразвуковата четка

visibility679 Views comment0 comments list в: Устна хигиена

Откога и как всъщност работи ултразвуковата четка за зъби?

През 1992г. за първи път измислили как да използват ултразвук за ежедневно почистване на зъбите. Но това било предшествано от редица изследвания за въздействието на ултразвуковите вълни върху бактериите.

Първият научен труд по тази тема бил публикуван през 1953 година, а 25 години по-късно учените представили неопровержими доказателства, че ултразвукът е в състояние да унищожава микроорганизми.

Съвременният модел ултразвукова четка за зъби се състои от механизъм, намиращ се вътре в дръжката и разположени в корпуса или под почистващите влакна пиезокерамични пластини, които са проводник на ултразвук.

В резултат на взаимодействието на 2-та гореописани елемента възниква ултразвукова вълна, въздействаща върху налепите и патогенните бактерии.

През последните години ултразвуковата технология, използвана години наред в медицината зае своето място и в производството на електрически четки. Това представлява еволюция в хигиената на устната кухина в домашни условия. Тези четки използват ултразвукови вълни с честота 1,6 MHz, които не са в рамките на звуковия спектър за хората.

Кои са предимствата на ултразвуковата четка?

Ултразвуковата четка въздейства върху повърхността на зъбите изключително деликатно. Освен че ултразвукът почиства зъбите от образувалия се върху тях налеп, той унищожава бактериите, като въздейства не само на зъбната повърхност, но и на меките тъкани. Действието на ултразвука разбива пастата за зъби до образуването на много малки мехурчета, която й позволява да навлезе на трудно достъпните места и да ги почисти по-добре.

Благодарение на ултразвуковите вълни по почистващите влакна на четката няма да се натрупват микроби, поради това самата тя няма как сама по себе си да се превърне в източник на инфекции, както всички останали видове четки.

Повечето зъболекари одобряват използването на ултразвукови четки, тъй като те помагат за премахването на плаката, поддържат венците здрави и най-вече имат деликатно и в същото време ефективно действие. В допълнение към по-доброто почистване, те допринасят за естественото избелване на зъбите.

Ултразвуковите уреди са най-модерният и най-ефикасен начин за хигиена на устата и на зъбите (микропочистване на зъбите). Те са разработени според последните научни инженерни изследвания и не функционират като конвенционални четки за зъби (микропочистване на зъбите), за които се смята, че имат ефект чрез механично търкане и абразивни съставки в пастата за зъби, а използват функционалностите на съвременните ултразвукови технологии. Ултразвуковата технология се прилага успешно вече от десетилетия в редица области на медицината, сред които церебрални, очни, стомашни прегледи, прегледи на бременни и др. Използването на ултразвук за хигиената на устата и за почистване и грижа за зъбите е абсолютно безвредно за хората, независимо от това дали са млади, възрастни или лица със сърдечен пейсмейкър. Научно доказано е, че ултразвукът с мощност до 50 вата е безвреден за човешкото тяло.

Ефектът и безопасността на ултразвуковите вълни са проверени от стоматолози и специалисти по импланти. През годините опит, включително и при наличие на коронки, инлеи, импланти или мостове, никога не е забелязан дори слабо отрицателен ефект. Ултразвуковите вълни преминават по косъмчетата в паста за зъби за ултразвук, в която създават милиони микрокухини (микромехурчета). Мехурчетата са толкова миниатюрни, че проникват и в най-тесните междузъбни пространства, пукнатини, венечни джобове и процепи, например при импланти или шини без никакъв механичен натиск, търкане или друг вид усилие. Всички нечистотии като зъбен камък, остатъци от храна, бактерии и др. се отстраняват напълно чрез спукването на микромехурчета.
Освен това ултразвуковите вълни имат благотворен ефект върху венците, небцето и езика. Наред с другото, благотворният ефект от ултразвуковото лечение се основава също на освобождаването на собствената енергия на тялото, подобряването на лимфния дренаж и на кръвообращението, защото ултразвуковите вълни достигат до най-дълбоките слоеве на венеца. Профилактичният и терапевтичен ефект на почистването на зъбите и хигиената на устата се основава основно на факта, че ултразвукът унищожава микробите и бактериите не само върху зъбите и венците, но и в самите венци.

Защо и каква паста за зъби да използваме при почистването с ултразвукова четка?

Често се чува погрешното мнение, че за преминаването на ултразвука е необходима вода (както е при широко разпространените ултразвукови вани). Подходящата среда за преминаване на ултразвука зависи от неговата честота и мощност. Примерите често са свързани с други медицински процедури, като церебралните, очните, коремните прегледи с ултразвук и т.н. Подходящата среда за преминаване на ултразвука, като мазила и гелове, е с различна консистенция тук. За микропочистването на зъбите се използва специална паста за зъби (Megasonex), без която ултразвукът няма да има ефект (милионите микромехурчета се получават само в тази среда). Ултразвукът не може да прави микромехурчета с конвенционални пасти за зъби. Една от причините за това е, че тези пасти за зъби съдържат сравнително висок процент „абразивни вещества” (мерило за това е така нареченият референтен прием на ден, който с конвенционалните пасти е 70-130; за сравнение, референтният прием на ден с микропочистването на зъби е нулев). Следователно не забравяйте, че пастата за ултразвук следва да се използва при микропочистването на зъбите.

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ:

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени преди да бъдат публикувани
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота January February March April May June July August September October November December